%0 Journal Article %T تأثیر میزان آلودگی غده‌های بذری سیب‌زمینی به اسکلروت‌هایRhizoctonia solani در شدت و وقوع بیماری شانکر ریزوکتونیایی ساقه زیر زمینی %J آفات و بیماری‌های گیاهی %I موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور %Z 1026-5007 %A شریفی, کسری %A خلقتی بنا, فاطمه %D 2022 %\ 08/23/2022 %V 90 %N 1 %P 11-25 %! تأثیر میزان آلودگی غده‌های بذری سیب‌زمینی به اسکلروت‌هایRhizoctonia solani در شدت و وقوع بیماری شانکر ریزوکتونیایی ساقه زیر زمینی %K بذرزاد %K پوسیدگی ریشه %K خاکزاد %K شوره سیاه %R 10.22092/jaep.2022.355896.1412 %X شوره ‌سیاه یا آلودگی غده‌ها به اسکلروت Rhizoctonia solani Kühn از بیماری‌های مهم در دستورالعمل استاندارد ملی سلامت غده‌های بذری سیب‌زمینی است. در این پژوهش نقش زادمایه بذرزاد و خاکزاد در وقوع و شدت شانکر ریزوکتونیایی ساقه زیرزمینی بررسی شد. غده‌های بذری با شش سطح متفاوت آلودگی به شوره‌سیاه در سه نوع خاک ضدعفونی شده، ضدعفونی نشده و ضدعفونی نشده+زادمایه در شرایط گلخانه کشت شدند. ارزیابی براساس تعداد ساقه‌های تولید شده، درصد وقوع و شدت شانکر ریزوکتونیایی انجام شد. بیشترین شدت بیماری در خاک ضدعفونی نشده+زادمایه و غده‌های بذری با سطح آلودگی‏ بیش از 15 درصد مشاهده شد. کمترین شدت شانکر مربوط به غده‌های بذری بدون آلودگی یا غده‌های بذری با آلودگی کمتر از 1 درصد و 5-1 درصد بود. به‌طور کلی در همه تیمارهای خاک، غده‌هایی که آلودگی آن‌ها بیش از 5 درصد بود، 100-70 درصد ساقه‌های تولید شده بیمار بوده و شدت بیماری حداقل 30 درصد افزایش یافت. لذا توصیه می‌شود برای کشت و کار سیب‌زمینی از غده‌های بذری عاری از اسکلروت و یا کمتر از5 درصد استفاده شود. %U https://jaenph.areeo.ac.ir/article_126295_c6328e93bb7693c266be7db0892bef21.pdf