با همکاری انجمن‏‌ بیماری شناسی گیاهی ایران

نوع مقاله : مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی

نویسندگان

1 دانش آموخته بیماری‌شناسی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل

2 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

یکی از عارضه‌های مهم فیزیولوژیکی سیب رقم برابرن، قهوه‌ای شدن بافت میوه (Braeburn Browning Disorder = BBD) می‌باشد. این اختلال به صورت لکه‌های قهوه‌ای رنگ همراه با حفره‌هایی در پریکارپ میوه مشاهده می‌شود که این نوع عارضه را از سایر اختلالات فیزیولوژیکی اندوکارپ میوه مجزا می‌کند. عارضه BBD بیشتر در زمان انبارمانی بروز می‌نماید. این آزمایش به منظور تعیین بهترین زمان برداشت و بررسی ارتباط وقوع عارضه BBD با آن انجام شد. شاخص‌های رسیدگی شامل تعداد روز از تمام گل تا برداشت، مجموع واحدهای حرارتی، سفتی بافت، شاخص نشاسته، گرم درصد اسیدهای آلی (اسیدیته)، درصد مواد جامد محلول (قند)، و pH اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که بهترین زمان برداشت برای این رقم در مشهد در سال‌های آزمایش (1385-1383) فاصله زمانی154 تا 166 روز پس از زمان تمام گل تا برداشت است. در بهترین زمان برای برداشت، میانگین قند 95/15 درصد و اسیدیته قابل تیتراسیون 697/0 و میانگین شاخص نشاسته 8/3-3، 43/3pH= و سفتی بافت 49/8 کیلوگرم نیرو برای متوسط وزن میوه 206 گرم توانست اختلالات کمتری از نظر شدت ابتلا به ناهنجاری در مدت انبار مانی نشان دهد. کاهش وزن این برداشت در سردخانه 14/18 کیلوگرم در تن و در کمترین مقدار بود. مجموع واحدهای حرارتی اندازه‌گیری شده در طی سه سال آزمایش از 1819 تا 1983 درجه- روز (Degree-Day) افزایش داشت و این امر نشان داد که هر چه میانگین درجه- روز رشد کسب شده، در طی دوره زمانی مشخص رشد، بیشتر باشد، میزان ابتلا به BBD کمتر می‌شود و میزان همبستگی بین درجه- روز رشد و ناهنجاری معکوس بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Relationship between some parameters of fruit ripening with flesh browning disorder in braeburn apple cultivar

نویسندگان [English]

  • A. YOUSEFI 1
  • SH. AKHAVAN 2

چکیده [English]

One of the important physiological disorders in apple cultivars is “Braeburn Browning Disorder” (BBD) observed as brown spot associated with cavities in fruit pericarp and thus is distincted from other kind of disorders in fruit endocarp. BBD disorder is more occurred in storing time. However, the symptom of the disorder was observed in growth orchard conditions during three test years. This research is conducted in order to determine the best harvest time and consideration of relation incidence of disorder with it. Additionally, the harvest mature parameters including the number of days since full flowering till harvest time, cumulative growth degree day (CGDD), flesh firmness (FF), starch scale (SS), the percent of total soluble solid materials (sugar) (TSS), titratable acidity (TA), weight less (WL) and pH were measured. The results showed that the best harvest time was variable between 154-166 days from full flowering to harvest time during the experimental years (2004-2006) in Mashhad. In the optimum time for  harvesting the average of TSS was 15.95%, TA 0.69%, SS 3-3.8%, pH=3.43 and FF 8.49 Kg/N for average of fruit weight 206 gr resulted in lower incidence of disorder during storage. Also, weight less was at the least amount, 18.14 Kg/ton. The total CGDD showed an increase trend 1819-1983 DD. In other word, the more average DD during the specific time for fruit maturity caused the less incidence of BBD and there was a negative correlation between CGDD and Braeburn Browning Disorder incidence.

کلیدواژه‌ها [English]

  • BBD
  • disorder
  • the best harvest time
  • Braeburn cultivar