با همکاری انجمن‏‌ بیماری شناسی گیاهی ایران

نوع مقاله : مدیریت آفات و بیماری‌های گیاهی

نویسنده

مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک

چکیده

مگس میوه زیتون Bactrocera oleae  تا سال 1383 آفت قرنطینه‌ای خارجی زیتون محسوب می‌شد و در حال حاضر مهم ترین آفت زیتون در کشور ما می‌باشد. این تحقیق به منظور بررسی امکان استفاده از روش محلول پاشی طعمه در شرایط اقلیمی ایران، طی سال‌های 86-1384 در باغ آزمایشی زیتون در منطقه طارم سفلی، استان قزوین و در قالب طرح آزمایشی بلوک‌های کامل تصادفی، در چهار تیمار شامل: 1- مخلوط پروتئین هیدرولیزه 3% + دلتامترین (امولسیون 5/2%) 1 در هزار 2- مخلوط پروتئین هیدرولیزه 3% + دیمتوات (امولسیون 40%) 2 در هزار 3- اسپینوساد (GF-120) 2 در هزار 4- شاهد در سال 1386 دو تیمار دیگر شامل، مخلوط پروتئین هیدرولیزه 3% + مالاتیون (امولسیون 57%) 1 در هزار و عصاره گیاه آنغوزه (Assa fetida) به میزان 20% به تیمارها افزوده شد. آزمایش در چهار تکرار اجرا گردید. بر اساس نتایج تحقیق و با تأکید بر مسائل زیست محیطی، صرفه اقتصادی و اختلاف ناچیز درصد آلودگی توصیه می‌شود، برای کنترل مگس میوه زیتون با روش محلول پاشی طعمه، از ترکیب پروتئین هیدرولیزه 3% + دلتامترین (امولسیون 5/2%) 1 در هزار به روش یک درخت در میان، روی 2-1 متر مربع از شاخه و برگ درخت در جهت جنوب غربی استفاده گردد. در انبوهی جمعیت آفت در سطح پائین‌تر از آستانه زیان اقتصادی (کمتر از 5-3 عدد حشره کامل مگس میوه زیتون جلب شده به تله مک فیل طی پنج روز) می‌توان ترکیب اسپینوساد (GF-120) را نیز بکار برد

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparison between current insecticides for bait spray against olive fruit fly, Bactrocera oleae (Dip.: Tephritidae)

نویسنده [English]

  • H. NOURI

چکیده [English]

The olive fruit fly, Bactrocera oleae Gmelin was listed as a quarantine pest in Iran since its resurgence in many parts of the world. Now it is considered the most important pest on olive in Iran. The nature and rapid distribution of the pest prioritized the emergency control measures in order to slash down the ever-increasing crop loss in infested areas. Therefore a study was conducted to compare the conventional method of liquid chemical spray with the bait spray technique during 2005-07. The study was conducted through a RCBD design including 4 treatments as: 1- Hydrolized protein (%3) mixed with 0.001 concentration of deltamethrin (EC 2.5%), 2- Hydrolized protein (%3) mixed with 0.002 concentration of dimethoate (EC 40%), 3- 0.002 concentration of spinosad (GF-120) and 4- Control (no treatment). Each treatment was replicated 4 times. In the second year of the experiments two more treatments were also added in studies including: Hydrolized protein (%3) mixed with 0.001 concentration of malathion (EC %57) and 20% concentration of Assa fetida extract.The results revealed significant differences among treatments. Based on the comparative analysis and considering the environmental hazards of chemical control, it could be recommended that the application of the hydrolyzed protein (%3) mixed with 0.001 concentration of deltamethrin (EC 2.5%) on about 1-2 m2 foliage canopy areas in South West direction of every other tree would control economically and efficiently the olive fruit fly. However, the spinosad could be a more rational alternative when the pest would occur in low densities (about 3-5 adult flies captured by MacPhail traps for 5 days).

کلیدواژه‌ها [English]

  • Olive fruit fly
  • Hydrolized protein
  • deltamethrin
  • dimethoate
  • malathion
  • spinosad
  • Assa fetida
  • Tarom-Sofla
  • Qazvin