با همکاری انجمن‏‌ بیماری شناسی گیاهی ایران

نوع مقاله : حشره شناسی کشاورزی

نویسندگان

دانشگاه ‌تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه حشره‌شناسی کشاورزی

چکیده

کرم برگخوار چغندر، Spodoptera exigua حشره‌ای با دامنه میزبانی وسیع بوده که از بسیاری از گیاهان زراعی و علف‌های هرز تغذیه می‌کند. به منظور درک چگونگی بقاء کرم برگخوار چغندر طی دماهای پایین زمستان، تغییرات نقطه انجماد در نمونه‌های جمع آوری شده از مزرعه طی ماه‌های مختلف و نمونه‌های پرورش یافته آزمایشگاهی بررسی گردید. حشرات زمستان گذران جمع آوری شده از مزرعه در طول پاییز و زمستان به صورت لاروهای کامل تیره رنگ داخل برگ‌های خشکیده فرو افتاده و یا سطح خاک بودند. نقطه انجماد این لاروها به طور معنی‌داری (P<0.01) از 12- درجه سلسیوس در آبان به 6- درجه در اسفند افزایش یافت و این لاروها توانستند در دماهای پایین‌تر از این نقطه نیز زنده بمانند. این در حالی بود که لاروهای آزمایشگاهی نتوانستند در دماهای پایین‌تر از نقطه انجماد خود زنده بمانند. نقطه انجماد مراحل مختلف سنی در نمونه‌های پرورش یافته در آزمایشگاه نیز به طور معنی‌داری(P<0.001)  تغییر نمود و کمترین میزان خود را در تخم‌ها دارا بود (28- درجه سلسیوس). ترهالوز، گلوکز، گلیسرول و سوربیتول به عنوان مهم‌ترین ترکیبات ضد یخ با وزن مولکولی پایین شناسایی شدند. میزان گلیکوژن به طور معنی‌داری(P<0.01)  در لاروهای زمستان گذران بهمن و اسفند نسبت به لاروهای جمع آوری شده در آبان و آذر ماه کمتر بود (بیش از 70 درصد). این میزان همچنین طی مراحل مختلف سنی برگخوار چغندر پرورش یافته در آزمایشگاه نیز تغییر نمود و بالاترین میزان را در شفیره‌ها دارا بود. به این ترتیب به نظر می‌رسد که لاروهای زمستان گذران کرم برگخوار چغندر متحمل به یخ زدگی بوده و گلیکوژن یکی از ذخایر مهم بدن بوده که حشره را در پشت سر گذاردن ماه‌های سرد زمستان یاری می‌رساند.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Changes in supercooling point and glycogen reserves in overwinteringand lab-reared samples of beet armyworm, Spodoptera exigua (Lep.: Noctuidae) to determining of cold hardiness strategy

نویسندگان [English]

  • M. ATAPOUR
  • S. MOHARRAMIPOUR

چکیده [English]

The beet armyworm, Spodoptera exigua (Hübner), is a highly polyphagus insect that feeds on many cultivated hosts and weeds. To understand how well this pest survives in cold temperature during winter, seasonal variation in the supercooling points (SCPs) were studied in field-collected and lab-reared samples. In this study, the beet armyworm overwintered as dark mature larvae in dried fallen leaves or on the soil surface. Their SCPs increased significantly (P<0.01) from -12°C in November to -6°C in March and these larvae could survive below their SCPs. However lab-reared ones could not survive below their SCPs. Supercooling points of different stages of lab-reared samples changed significantly (P<0.001) and it was lowest in eggs (-28°C). Trehalose, glucose, glycerol and sorbitol were identified as main cryoprotectants. Glycogen contents were significantly (P<0.01) decreased (more than 70%) in larvae collected in February and March rather than overwintering larvae collected in November and December. In different stages of lab-reared samples it changed significantly and was highest in pupae. So, it seems that overwintering larvae of beet armyworm are freeze tolerant and glycogen is a major reserve for overwintering during cold months

کلیدواژه‌ها [English]

  • Beet armyworm
  • Spodoptera exigua
  • supercooling points
  • Cryoprotectants
  • glycogen