نوع مقاله : بیماریشناسی گیاهی
نویسندگان
1 گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 استاد/گروه گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج
3 دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات
4 هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات تهران
5 گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام
چکیده
استانهای غربی و شمال غربی ایران دارای بیشترین پتانسیل برای کشت نخود در ایران هستند. پژمردگی آوندی که توسط قارچ Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (FOC) ایجاد میشود یکی از بیماریهای مهم نخود است که درکشتهای نخود این استانها انتشار دارد. این پژوهش باهدف شناسایی نژادهای بیماریزای قارچ FOC در استانهای غربی و شمال غربی کشور انجام شد. نمونهبرداری از سه کانون آلودگی در استانهای فوق انجام و پس از جداسازی، شناسایی جدایه های قارچ با بهکارگیری آغازگرهای اختصاصی FOC به روش PCR انجام شد. از بین ۱۱۶ جدایه شناساییشده، ۹۴ جدایه متعلق به سه کانون، برای شناسایی نژاد انتخاب شدند. پنج نژاد R0، R1B/C، R1A، R6 و R5 به ترتیب بالاترین فراوانی در مناطق مورد مطالعه را داشتند. حضور پنج نژاد در استانهای غربی و شمال غربی ایران از بین هشت نژاد شناساییشده این قارچ در دنیا، نشاندهنده تنوع ژنتیکی بالای قارچ در کشور است. پراکنش نژادهای این قارچ مستقل از شرایط محیطی است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Molecular identification of the races of Fusarium oxysporum f. sp. ciceris, causal agent of chickpea wilt in western and north western provinces of Iran
نویسندگان [English]
- Jafar Shokri 1
- Mohammad Javan-Nikkhah 2
- Saeid Rezaei 3
- Hamid reza zamanizadeh 4
- Khoshnoud Nourollahi 5
1 Department of Plant Pathology, College of Agriculture Sciences and Food Industries, Science and Research Branch, Islamic Azad university, Tehran, Iran
2 Department of Plant Protection, College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
3 Azad University of Tehran
4 Azad University of Tehran
5 Ilam University
چکیده [English]
Western and north western provinces of Iran have the highest potential for chickpea cultivation in Iran. Vascular wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. ciceris (FOC) is one of the most important diseases of this crop which distributed in chickpea cultivation areas of these provinces. The purpose of this study was to identify the pathogenic races of FOC in the western and north western provinces. Sampling was conducted on three infected locations. After isolation of the fungal isolates, identification was performed using FOC specific primers by PCR method. Out of 116 isolates identified, 94 isolates belonging to three locations were selected to recognize the fungal races. Five races including R0, R1B/C, R1A, R6 and R5 showed the highest abundance in the studied areas, respectively. Presence of five races from the eight identified races of FOC in the world in western and north western provinces of Iran indicates the high genetic diversity of this fungus in the country and distribution of the races of this fungus is independent of environmental factors.
کلیدواژهها [English]
- Distribution
- genetic diversity
- polymerase chain reaction (PCR)
- primer